PROBLEME TEORETICE SI PRACTICE CU PRIVIRE LA TERENURILE INTRAVILANE ASUPRA CARORA SE POT AMPLASA CONSTRUCTII
Prof. univ. dr. GHEORGHE DOBRICAN |
OANA MARIA DOBRICAN Notar public Camera Notarilor Publici Bucuresti |
Prin art. 20 alin. 3 din Legea nr. 50/1991, republicata, se prevede ca "Terenurile destinate construirii se scot din circuitul agricol, temporar sau defmitiv, potrivit legii". Textul enuntat mai sus a generat, in practica organelor administrative, o interpretare si aplicare diferita.
Intr-o interpretare, gresita, s-a considerat ca si terenurile din intravilanul localitatilor, existente la data de 1 ianuarie 1990, stabilite prin planurile generale de urbanism - P.U.G. - necesita scoaterea din circuitul agricol daca au o alta categorie de folosinta decat cea de constructii, in cazul in care proprietarii lor doresc sa edifice asupra acestora constructii de orice fel.
Intr-o alta interpretare, corecta, s-a considerat, dimpotriva, ca terenurile ce se aflau in intravilanul localitatilor, existent la 1 ianuarie 1990, stabilite prin P.U.G., nu necesita scoaterea din circuitul agricol, chiar daca au o alta categorie de folosinta decat cea de constructii, in cazul in care proprietarii lor doresc sa edifice asupra acestora constructii de orice fel.
Imbratisam fara rezerve ultima solutie din practica organelor administrative, deoarece aceasta se inscrie in spiritul si in finalitatea Legii nr. 18/1991 si a Legii nr. 50/1991.
Alin. 3 al art. 20 din Legea nr. 50/1991, republicata, nu trebuie interpretat in mod izolat, desprins de alin. 1 si 2 ale aceluiasi articol, cat si de reglementarile din aceasta materie cuprinse in Legea nr. 18/1991.
Intr-o interpretare rationala a art. 20 alin. 3 din Legea nr. 50/1991 (republicata), in ordinea succesiunii alineatelor acestui articol, este de necontestat ca are in vedere alin. 2, potrivit caruia "Ulterior aprobarii Planului General de Urbanism - P.U.G. - pot fi introduse in intravilanul localitatilor si unele terenuri din extravilan, numai in conditii temeinic fundamentate pe baza de planuri urbanistice zonale - P.U.Z. - aprobate potrivit legii". Faptul ca prin art. 20 alin. 3 din Legea nr. 50/1991 (republicata), legiuitorul nu a avut in vedere terenurile din intravilan rezulta, indubitabil, din art. 91 alin. 1 din Legea nr. 18/1991 a fondului funciar, republicant, potrivit caruia "Amplasarea noilor constructii de orice fel se face in intravilanul localitatilor", text care este identic cu art, 70 alin. 1 din Legea nr. 18/1991, in forma initiala.
Legiuitorul a stabilit prin art. 98 din Legea nr. 18/1991, republicata, ca "Intravilanul localitati lor este cel existent la data de 1 ianuarie 1990, evidentiat in cadastrul funciar; el poate fi modificat numai in conditiile legii". Drept urmare, pe terenurile intravilane, existente la 1 ianuarie 1990, se pot edifica constructii de orice fel, evident, dupa obtinerea autorizatiei de construire, fara obligarea proprietarilor de a le scoate din circuitul agricol.
Terenurile din intravilanul localitatilor pot avea categoria de folosinta arabil, vii, livezi, pasuni, fanete, curti, constructii sau alte terenuri. In acest sens s-a aratat, cu deplin temei, ca in intravilan, in afara de categoria de folosinta curti constructii, se includ si alte categorii de folosinta ca arabil, livezi, ape etc. Chiar daca terenurile din intravilanul localitatii nu au categoria de folosinta constructii, aceasta nu inseamna, nicidecum, ca asupra lor nu pot fi amplasate constructii, deoarece art. 91 alin. 1 din Legea nr. 18/1991 (republicata) nu distinge amplasarea noilor constructii in functie de categoria de folosinta a terenului intravilan. Or, potrivit unei cunoscute reguli de interpretare, interpretul nu trebuie sa distinga acolo unde nici legea nu distinge.
Diferita este insa situatia terenurilor extravilane, asupra carora, de regula, amplasarea constructiilor de orice fel este interzisa (art. 92 alin. 1 din Legea nr. 18/1991, republicata). Terenurile din extravilan pot fi introduse in intravilanul localitatilor, la propunerea consiliilor locale, prin hotarare a Guvernului, cu avizul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (art. 92 alin. 3 din Legea nr. 18/1991). In acest sens sunt si prevederile art. 20 alin. 2 din Legea nr. 50/1991, enuntate mai sus. Amplasarea constructiilor de orice fel, pe terenurile introduse ulterior in intravilan, prin P.U.G., se va putea face, intr-adevar, numai dupa scoaterea acestora din circuitul agricol de catre proprietarii lor, prin plata unei taxe din care se constituie Fondul de ameliorare a fondului funciar aflat la dispozitia Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (art. 92 alin. 3-5 din Legea nr. 18/1991, republicata), Taxa se va calcula procentual, potrivit anexelor nr. 1 si 2 la Legea nr. 18/1991 si a notelor la anexe, fiind intre 200-400% in functie de clasa terenului agricol, pentru terenurile agricole si de 300-600% in functie de clasa de calitate, pentru terenurile forestiere.
Daca interpretam in mod izolat prevederile art. 20 alin. 3 din Legea nr. 50/1990 (republicata), inseamna ca toate terenurile destinate construirii trebuie scoase din circuitul agricol, deci si cele care se afla in intravilanul localitatii, chiar daca au categoria de folosinta constructii. Or, o interpretare logico-rationala si sistematica ne duce la concluzia ca art. 20 alin. 3 din Legea nr. 50/1991 (republicata) are in vedere terenurile care au fost introduse in intravilanul localitatilor prin P.U.G., in urma extinderii intravilanului.
Faptul ca prin art. 20 alin. 1 din Legea nr. 50/1991, republicata, se prevede ca "Intravilanul localitatilor se stabileste prin planurile generale de urbanism _ P.U.G. -, aprobate potrivit legii", nu inseamna ca terenurile intravilane, existente la 1 ianuarie 1990, au devenit intravilane prin P.U.G., deoarece, potrivit art. 98 din Legea nr. 18/1991, republicata, acestea erau intravilane. De altfel, textul foloseste termenul de "stabilire" a intravilanului prin P.U.G., in sensul de determinare si precizare a acestor terenuri existente la data de 1 ianuarie 1990. Dimpotriva, daca textul folosea termenul de "introducere" a terenurilor in intravilan, acesta avea intelesul de a include noi terenuri in intravilan, din extravilan. Acest sens este dat termenului "introducere" prin art. 20 alin. 2 din Legea nr. 50/1991, in cazul introducerii in intravilanul localitatilor a unor terenuri din extravilan.
Numai printr-o interpretare formala a art. 20 alin. 3 din Legea nr. 50/1991, republicata, se poate trage concluzia ca terenurile din intravilan stabilite prin P.U.G. trebuie scoase din circuitul agricol de catre proprietarii lor, in cazul in care doresc sa amplaseze pe acestea constructii de orice fel. Daca se accepta o asemenea interpretare absurda inseamna ca legiuitorul intinde proprietarilor o adevarata capcana, stabilind terenurile intravilane prin P.U.G., care de fapt sunt in intravilan, ceea ce atrage obligarea acestora la plata unor taxe substantiale pentru scoaterea din circuitul agricol, in cazul in care doresc sa edifice asupra acestora constructii de orice fel. Or, o asemenea reglementare, interpretare si aplicare a legii este inadmisibila intr-un stat de drept, democratic si social (art. 3, fraza intai, din Constitutia Romaniei, republicata la 31 octombrie 2003).
Pentru interpretarea si aplicarea corecta a art. 20 din Legea nr. 50/1991, (republicata) care, intr-adevar, este defectuos redactat, acesta trebuie raportat la prevederile Legii nr. 18/1991, care este legea-cadru in materia terenurilor intravilane si extravilane, deoarece " ... un text de lege nu trebuie niciodata interpretat in mod izolat, ci, dimpotriva, trebuie interpretat in lumina textelor de care se apropie si a principiilor generale de drept ce guverneaza materia la care se refera'". Or, in cazul nostru, guvernarea materiei este facuta de Legea nr; 18/1991, prin care se stabileste, cu claritate, faptul ca amplasarea noilor constructii, de orice fel, se face in intravilanul localitatilor existent la 1 ianuarie 1990, fara obligativitatea scoaterii terenului din circuitul agricol, indiferent de categoria de folosinta, iar in cazul terenurilor introduse in intravilan ulterior, in urma extinderii intravilanului prin PUD.G., edificarea constructiilor se va putea face de catre proprietarii lor numai dupa scoaterea acestora din circuitul agricol, prin plata unor taxe catre stat.
Din intreaga economie a Legii nr. 50/1991 (republicata), cu modificarile si completarile ulterioare republicarii, nu se poate pune in discutie abrogarea prevederilor art. 91, art. 92 alin. 3-5 si art. 98, din Legea nr. 18/1991, situatie in care acestea sunt aplicabile.
Nu putem sa nu semnalam faptul ca prevederile legale in discutie se inscriu pe linia unor reglementari contradictorii, confuze si formaliste, susceptibile de interpretari si aplicari diferite, ceea ce afecteaza grav drepturile si interesele legitime ale cetatenilor.